De dienst van het Woord: “om te luisteren en te antwoorden” (2)

cropped-bijbelgroot.jpgIn een goed gesprek mogen beide gesprekspartners zich uitspreken. Zo ook in de eucharistie. We luisteren niet alleen naar wat God ons wil zeggen (doorheen de lezingen en de homilie), we reageren ook op zijn Woord en vertellen ook wat ons ter harte gaat.
De antwoordpsalm (na de eerste lezing) is een manier waarop we antwoord geven op Gods Woord dat we hebben beluisterd. Vele generaties, ook Jezus zelf hebben in de psalmen woorden gevonden om hun geloof voor God uit te spreken. Dankbaarheid, vreugde en vertrouwen maar ook verdriet, wanhoop en woede, alles kan je terugvinden in de psalmen.
In de voorbede wenden we ons met onze eigen woorden tot God. We leggen Hem voor wat er in ons leeft aan vreugde en dankbaarheid, aan zorgen en verdriet. Toch gaat het in de eerste plaats niet alleen en allereerst om onszelf. Ons gebed is een dienst aan alle mensen: we bidden voor de grote noden van onze wereld en de Kerk, voor mensen die op één of andere manier te lijden hebben. We bidden ook voor hen die ons lief zijn en we vragen dat God hen allen nabij wil zijn.

Reacties uitgeschakeld voor De dienst van het Woord: “om te luisteren en te antwoorden” (2)

Opgeslagen onder litugie vieren, Uncategorized

Reacties zijn gesloten.